Izazovi i prednosti usluga upravljanja imovinom

Upravljanje je usmjeravanje, kontrola, koordinacija i djelovanje resursa prema određenim ciljevima i zadacima. Imovina je nešto što netko ili neki entitet posjeduje, a može biti materijalno, kao što je nekretnina, ili nematerijalno, kao što je autorsko pravo. Obično se upravljanje imovinom odnosi na upravljanje nekretninama. To uključuje zemljište, sve na njegovoj površini, kao što su zgrade, ribnjaci, potoci, zrak iznad njega i ono što može ležati ispod njega, kao što su minerali. Može se odnositi i na osobnu ili pokretnu imovinu, kao što su traktori, alati za održavanje i slično. Nekretnina može biti industrijska, poslovna ili stambena. Aktivnosti menadžmenta se koriste nad procesima, sustavima i zaposlenicima, kako bi se olakšala i postigla svrha za koju se nekretnina koristi.

Većina nekretnina kojima je potrebno upravljanje je iznajmljena ili iznajmljena nekretnina. Sa stajališta vlasnika, svrha iznajmljene ili iznajmljene nekretnine je ostvarivanje prihoda. Maksimalni učinak je puna popunjenost plaćanjem stanara po najvišoj tržišnoj cijeni. Kolika bi ta cijena trebala biti često određuje vlasnik, ali usluga upravljanja imovinom može pružiti podatke koji su vlasniku potrebni za donošenje ispravne odluke. Upravitelji nekretninama također mogu dobiti ovlasti da određuju cijene najma ili zakupa kako bi ostali konkurentni na tržištu.

Nakon što se utvrde cijene najma i zakupa, upravitelj nekretnine će preuzeti upravljanje nekretninom i dobiti stanare. Upravitelj imovine može biti odgovoran za marketing nekretnine, uključujući oglašavanje i promocije. Budući zakupci kontaktirat će upravitelja nekretnine, koji će pokazati nekretninu i pregledati podnositelje zahtjeva. Općenito, upravitelj imovine odabire stanare i upravlja ugovorima o najmu i najmu s onima koji su odabrani.

Upravljanje imovinom je tada odgovorno za naplatu stanarine i rješavanje svih problema naplate, od zakašnjenja plaćanja do neplaćanja. U slučajevima deložacije, upravitelj nekretnine će surađivati s pravnim savjetnikom vlasnika. Upravitelji nekretnina bit će dobro upoznati s kodeksima licenciranja zgrada, zdravlja i sigurnosti, rada, zaštite okoliša i poslovanja kako bi osigurali nekretninu kojom se upravlja koja ispunjava očekivanja stanara i zakona. Za održavanje i popravak nekretnine, kao i za njezinu sigurnost, odgovorni su upravitelji nekretnina. Sporovi sa stanarima često se vrte oko razine ili kvalitete usluge ili održavanja koje upravitelji nekretninama pružaju. Upravitelj nekretnine će htjeti pružiti najvišu moguću kvalitetu, ne samo kako bi izbjegao ove sporove, već i uspostavio kvalitetnu reputaciju. Cilj upravitelja nekretninama je osigurati kvalitetan proizvod za poštenu, ali i isplativu cijenu.

Osim rukovanja imovinom i stanarima, upravitelji nekretninama vode račune, upravljaju osiguranjem te kupuju i nabavljaju za održavanje imovine. Također će se sami brinuti o imovini ili ugovoriti ili zaposliti osoblje za održavanje i servis. Upravitelji nekretnina također mogu biti odgovorni za osoblje i obračun plaća.

Upravljanje imovinom je potpuna poslovna briga koja uključuje većinu aspekata poslovanja od računovodstva do marketinga. Fakulteti i sveučilišta mogu ponuditi specijalizirane diplome u ovoj temi. Za male tvrtke, dostupno je mnoštvo alata, uključujući on-line obrazovanje, knjige, kao i internetske stranice koje nude smjernice, usluge i alate. Za one koji posjeduju nekretninu, ali ne žele ili ne mogu sami upravljati njome, tvrtka za upravljanje imovinom je najbolji izbor.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .